FGÖ 5541 - Övriga hantverk.

FGÖ_5541.jpg
Föreningen Gamla Östersund
Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell
Skorstensfejarmästare Nils Olof Backman ( sittande till höger) med sina anställda. Backman föddes i Ås 1880-11-05, hade självstädig rörelse sedan 1913-09-01. Han bodde på Odensgatan 1.
Sotarna hade ett mycket säreget fackspråk som kallades "knoparmåj". Det böjda redskapet som samtliga har på axeln är en "raffel" den speciella mössan är en "kurpis" och borsten som mannen längst till höger har är en "virra". Skjortan kallades "teka". Skärpet med det blanka spännet är bevis på att sotaren är fullärd gesäll.

Titel

FGÖ 5541 - Övriga hantverk.

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5541

Bild byline

Föreningen Gamla Östersund

Ämne 1

Övriga hantverk.

Berättat

Från AnnaGreta Sjödin: Killen som sitter i mtten längst fram, är min far; Harry Olavi Eleonoris Wallström. Han var född 1906. Han fick sin utbildning som varade i 7 år hos sotarmästare Backman. Hans mor var ogift och hette Wallström, bodde i hop en en man som hette Larsson, så under tiden i Östersund kallade han sig Larsson som resten av familjen.

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Gata

Odensgatan1

Bildtyp

Fotografi

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!